Veelgestelde vragen

 

 • Algemene vragen

  Hoe kan ik in contact komen met experts, journalisten en wetenschappers?

  Het contact met experts, journalisten en wetenschappers verloopt via Kenniscloud. Daar voeren we een gesprek over hitte, hoe je dat onderzoekt, wat je er zelf tegen kan doen en wat we er samen tegen kunnen doen. Hier schrijven we ook de hitte-verhalen.

  Heb je een vraag over het onderzoek dat hier niet bij staat? Stel het op Kenniscloud.
  Heb je een vraag over de sensorkit? Deze kun je stellen via e-mail

 • Algemene vragen

  Welke organisaties zijn er betrokken bij Thermo-Staat?

  Thermo-Staat is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, TU Delft, VPRO en Waag Futurelab. In dit onderzoeksproject werken deze partijen samen om de invloed van hitte op de leefomgeving en binnenshuis in kaart te brengen. Dit is een vorm van participatief onderzoek en burgerwetenschap, waarbij bewoners een centrale rol spelen in het verzamelen van data en het delen van inzichten, ervaringen en advies. Dit onderzoeksproject heeft geen commerciële doeleinden.

  Het project wordt gefinancieerd door de TAUW Foundation en het NPO Innovatiefonds.

 • Datavragen

  Wat wordt er met de data gedaan?

  De data wordt gebruikt om onderzoek te doen naar hoe ‘hittebestendig’ huizen zijn en om journalistieke verhalen te vertellen om bewustwording te creëren over hittestress. De data wordt beschikbaar gemaakt via de visualisatie op deze website op de pagina hittedata

  Het project loopt tot september 2023. Afsluitend zal een publieke sessie plaatsvinden waar meetresultaten gedeeld worden. Deze worden ook gepubliceerd in een verslag.

  De data wordt niet gebruikt voor andere doelen dan de genoemde onderzoeksdoelen.
  Lees hier ook de privacyverklaring van Thermo-Staat

 • Datavragen

  Waar kan ik mijn data zien?

  Ga naar de statuspagina
  En typ de Home-ID van jouw sensorkit in om de temperatuurgegevens van jouw woning te zien. Let op: deel je Home-ID niet met anderen.

 • Datavragen

  Hoe wordt de privacy gewaarborgd?

  De data die wordt verzameld door de thermometers van Thermo-staat in uw woning zijn geanonimiseerd en dus niet te linken aan uw huis of uw persoon, behalve door middel van het home-ID van de sensorkit. Deel daarom de home-ID niet met anderen.

  Bezoekers van thermo-staat.nl zien twee datavisualisaties: een op groepsniveau (alle gegevens van alle huizen, gegroepeerd op basis van parameters zoals Energielabel of bouwjaar) en een op individueel niveau (op basis van ID). Beide vormen van visualisatie tonen geen persoonlijke data van deelnemers.

  Deelname is vrijwillig: u kunt ten allen tijde stoppen en uw thermometers teruggeven. Hiervoor kunt u contact opnemen met de helpdesk via e-mail

 • Technische vragen

  Hoe installeer ik de microcontroller & de thermo-meters?

  Volg de stappen in de handleiding om de sensorkit te installeren.
  Een paar tips:

  • Als u met uw thuiscomputer gebruik maakt van een vast netwerk (LAN-verbinding), kan het zijn dat het ‘thermostaatX’ netwerk niet verschijnt in de lijst met beschikbare netwerken, of dat uw computer hier niet aan wilt verbinden. Probeer in dat geval de installatie met een smartphone of tablet te doen.
  • Bij een verandering in uw WiFi-netwerk (bijv. wijziging van het wachtwoord) moet u opnieuw de stappen uit de handleiding doorlopen.
  • Zo lang de microcontroller binnen het bereik van het WiFi-netwerk is, kan deze verbinding blijven maken. U kunt de microcontroller resetten door hem buiten het bereik van uw WiFi-netwerk aan de stroom te koppelen.
 • Technische vragen

  Waarom zijn een of meerdere thermometers offline of sturen minder regelmatig data?

  Als alle sensoren geen data versturen, check dan eerst je microcontroller: zit deze nog goed in de stroom en brandt er een rood lampje?

  Check vervolgens je WiFi-verbinding: is er recent een storing geweest of heb je het wachtwoord veranderd? Zo ja, dan moet je de microcontroller opnieuw instellen. Volg de stappen 1 t/m 7 uit de handleiding.

  De meest voorkomende problemen hebben te maken met de afstand tussen de microcontroller en de thermometers. Als een thermometer geen signaal geeft, kan je proberen de afstand te verkleinen, of te letten op mogelijke obstakels. De offline thermometer maakt namelijk geen bluetooth verbinding met de microcontroller. Zet de thermometer even op een andere plek (in de desbetreffende ruimte), liever ietsje dichterbij de microcontroller en check opnieuw over een paar uur.

 • Technische vragen

  Hoe check ik de batterij?

  Je kan per thermometer de lading van de batterij checken door op de statuspagina jouw Home-ID in te vullen. De meters werken op een CR2032 cell batterij (3V). Wanneer deze leeg is, kan je deze vervangen door de achterkant van de meter te openen.